SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2022. december

SZTE Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny: Szép találkozások
A Szegedi Tudományegyetemen 2022. december 1-jén rendezték az idei Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyt. Az esemény első díját Nagy Anikó (SZTE BTK kommunikáció- és médiatudomány szak), második díját Kőhalmi Eszter (SZTE JGYPK gyógypedagógia szak), harmadik díját Naphegyi-Boldis Zsuzsanna (SZTE JGYPK nemzetközi program) versmondása nyerte.

Tovább >>>

Az SZTE országosan első a HVG 2023-as felsőoktatási rangsorában oktatói kiválóság alapján
Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában. Az összesített rangsorban második helyen végzett az SZTE a magyar intézmények között, ezzel egyúttal a legjobb fővároson kívüli intézmény. Idén az SZTE több kara is előrébb lépett: az összesített kari listán a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, az Egészségtudományi és Szociális Képzési, a Fogorvostudományi, a Juhász Gyula Pedagógusképző, a Mérnöki, valamint a Mezőgazdasági Kar is előkelőbb helyen végzett a tavalyihoz képest.

Tovább >>>

SZTE-s hallgató az „Év Egyetemi Parasportolója”
Mocsári Bence, az SZTE Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakos hallgatója kapta idén a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség gáláján az „Év Parasportolója díjat”. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül, a paratriatlonista mellett még hárman részesültek elismerésben a MEFS Gálán.

Tovább >>>

Díjesőben Prof. Dr. Karikó Katalin: az SZTE szenzációs kiállításon mutatja be kutatóprofesszora elismeréseit
„Lélegzetelállítóan sok kitüntetést és díjat nyert” az utóbbi két évben Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora. Több mint száz elismerése közül a legérdekesebbeket látványos sajtó- és műtárgyfotók, míg egykori tanulmányi versenysikereit archív dokumentumok mutatják be az SZTE TIK kiállítási terében. A szenzációs tárlat az SZTE alumnája, a világhírű biokémikus jelenlétében nyílt meg 2022. december 8-án, az SZTE XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének első napján.

Tovább >>>

Nagy értékű számítástechnikai adományt kapott a Szegedi Tudományegyetem a Delta Systems Kft-től
Összesen 1000 darab vékonykliens munkaállomással járult hozzá a Delta Systems Kft. a Szegedi Tudományegyetem informatikai eszközparkjának fejlesztéséhez, december 8-án. Az adományozott eszközöket az SZTE közoktatási intézményeinek laborjaiban és a Klebelsberg Kuno egyetemi könyvtárban a publikus digitális szolgáltatások eléréséhez, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban az egészségügyi tevékenység során napi szinten használt eszközpark bővítésére használják fel.

Tovább >>>

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 11.1. csapata nyerte a XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt
A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntőjét 2022. december 9-én rendezte a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt idén a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 11.1. csapat tagjai: Tóth Hanna, Miskei Zsófia és Égerházi Gergő nyerték. Felkészítő tanáruk Gőz József volt.

Tovább >>>

Az SZTE Magyarország legjobb egyeteme a RUR bölcsészettudományi rangsorán
A Szegedi Tudományegyetem 132 helyet javított a Round University Ranking (RUR) frissen megjelent bölcsészettudományi listáján: idén a 173. helyezést érte el a világ legjobb intézményei között, és az első helyen végzett Magyarországon.

Tovább >>>

Csaknem 2 milliárd forintból fejlesztik az SZTE és az ELTE gyakorló iskoláit
Projektnyitó rendezvényen ismertették az SZTE és az ELTE gyakorló iskoláit érintő infrastrukturális fejlesztéseket december 9-én, a Szegedi Tudományegyetemen. A beruházások megvalósításával a részt vevő egyetemek célja a pedagógusi pálya népszerűsítése, amely közvetlenül hozzájárul a pedagógus-utánpótlás biztosításához.

Tovább >>>

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe az SZTE kísérleteit a magyar zsebműhold fedélzetén
Fedélzetén a Szegedi Tudományegyetemen készült önálló kísérletek is a világűrbe kerülnek azzal a kisműholddal, amelyet az amerikai üzletember, Elon Musk rakétája visz majd a világűrbe.

Tovább >>>

A talpunk alatti vulkánokat vizsgálják az SZTE geológusai
Több kilométer magas hegyvonulatok és mély völgyrendszerek, valamint többmillió éve kihűlt vulkánok is húzódnak a Dél-Alföld sík felszíne, a földtörténeti viszonylatban fiatalnak mondható üledékes kőzetek alatt. A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének kutatói különleges módszerekkel, nemzetközi kutatócsoportokkal együttműködve vizsgálják az aljzatot és annak összetételét, felfedezéseik eddig ismeretlen geológiai folyamatokat és képződményeket tárhatnak fel. Az SZTE földtudományi alapkutatásai akár rejtett energiahordozó lelőhelyeket lokalizálásában is hasznosak lehetnek.

Tovább >>>

Az SZTE az egyik legzöldebb magyar egyetem
A Szegedi Tudományegyetem az egyik legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon a 2022-es UI GreenMetric világrangsor szerint. Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE több mint tíz helyett lépett előre, ezzel idén világviszonylatban a 73. helyen szerepel. A szegedi intézmény a rangsor „elhelyezkedés és infrastruktúra” alkategóriájában a legjobb magyar egyetemként végzett.

Tovább >>>

VR-szimulációs digitális tananyag készül az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar hallgatóinak
Még a beteggel való első találkozásuk előtt begyakorolhatják majd a klinikai protokoll műveleteit az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar hallgatói. Ezt segíti elő 2024 őszétől az a virtuálisvalóság-szimulációval támogatott tananyag, amelyet a Mozaik Kiadóval közös projektben fejlesztenek az SZTE ETSZK oktatói.

Tovább >>>

A Szegedi Tudományegyetem eredményei is kapcsolódhatnak a fúziós energiatermelés kutatásához
Magyar kutatók is részt vesznek a magfúziós energiatermelést célzó európai kutatásokban. Az Egyesült Államokban nemrég bejelentett sikeres lézeres fúziós kísérlet területén a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézet, Nagy Intenzitású Lézer Laboratóriuma (HILL) is rendelkezik ígéretes fejlesztésekkel.

Tovább >>>

Tengerentúli francia egyetemekkel bővítette Erasmus kapcsolatait az SZTE
Az idei évben több, tengerentúli francia egyetemmel is bővítette Erasmus kapcsolatait a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény új partnere a Francia Guyanai Egyetem (Université de Guyane), a Lycée Agricole d'Opunohu, a University of French Polynesia (Université de la Polynésie française) és a University of Reunion. A felsorolt intézmények mellett a széleskörű hálózattal bíró Pasteur Intézet több egysége is szakmai gyakorlati helyet kínál az érdeklődő hallgatóknak a tengerentúli régiókban.

Tovább >>>

Nemzetközi bál az Erasmusos hallgatók tiszteletére
Óriási sikernek örvendett a Szegedi Tudományegyetem 2022-es Nemzetközi Bálja, amit az Erasmus Student Network Szeged és az SZTE közösen szervezett. Az esemény célja az volt, hogy kifejezze a hallgatók számára: ők is fontos részei az egyetemi közösségnek és a Szegedi Tudományegyetemnek. A Rektori Hivatal dísztermében rendezett bálon több, mint 150 hallgató vett részt, közülük díjazták az Erasmus királyát és királynőjét.

Tovább >>>

Tájékoztató az oklevél kiadásáról a Nemzeti Felsőoktatái Törvény változásaival kapcsolatban
A Nemzeti Felsőoktatási Törvényben 2022. december 20-i hatállyal megjelent változásokkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2022
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website